
One size fits all? Neen, dank je
Elke praktijk of dienst is anders, elke zaakvoerder of diensthoofd heeft een andere visie en een andere vraag.
Daarom geloof ik niet in één formule die voor alle organisaties werkt. Ik werk volgens een praktisch stappenplan zodat ik jou de beste ondersteuning kan bieden. De duurtijd en complexiteit van elke stap is afhankelijk van jouw vraag. Het kan gaan om 1 diepgaand en voorbereid gesprek tot een project van enkele maanden.
STAP 1: Kennismaking
Of je nu een grote of een kleine vraag hebt, ik start altijd met een vrijblijvend kennismakingsgesprek. Dit kan via videocall of een face to face gesprek. Gedurende zo'n gesprek luister ik naar jouw vragen, noden en bezorgdheden. Op basis hiervan ontwerp ik een voorstel op maat.
STAP 2: Analyse
Aan de hand van een team workshop, individuele gesprekken en/of een scan van je organisatie, analyseer ik wat reeds goed werkt en waar er nog verbetermogelijkheden zijn in jouw organisatie. Zo heb je meteen een duidelijk beeld van jouw onderneming. Zowel over de punten waarin jouw organisatie in uitblinkt maar ook waar er nog potentieel zit om jouw praktijk of dienst nog sterker te maken.
STAP 3: Advies
Naast de analyse, krijg je advies op maat om verder te bouwen aan jouw onderneming. Ik geef je een overzicht van mogelijke projecten of verbeteracties, zodat jij weet hoe je je doelen efficiënter en effectiever kan bereiken.
STAP 4: Uitwerken
Nadien bekijken we welke projecten en acties het beste passen bij jouw dienst of praktijk. Hierbij heb je de keuze om zelf de touwtjes in handen te nemen, of je te laten begeleiden en ondersteunen door STIPconsulting.
Wil je meer weten over enkele concrete projecten?
-
Door de jaren heen groeide de organisatie geleidelijk uit tot een grote dienst. Dit maakte de besluitvorming trager, directe communicatie minder vanzelfsprekend en zorgde voor een nood aan meer structuur.
Op basis van de inzichten uit 1-op-1 gesprekken met teamleden werd een concreet actieplan ontwikkeld om de dienst weer efficiënt en soepel te laten functioneren.
De volgende fase van dit project is nog in uitvoering.
-
De zaakvoerder van deze praktijk had een duidelijk beeld van waar hij naartoe wilde. Maar hoe moest hij deze droom naar de werkelijkheid brengen. Welke stappen moest hij hiervoor best zetten?
Tijdens enkele workshops hebben we deze droom duidelijker en concreter gemaakt zodat de praktijk een concreet plan had om hun doel te bereiken.
-
De medewerkers van het secretariaat werkten hard. Echter was het niet altijd duidelijk wie wat deed en werden sommige taken door 2 personen op hetzelfde moment uitgevoerd. Dit zorgde voor ergernissen en onnodige druk binnen het team.
Gedurende 3 workshops maakten we samen een team charter op, waarbij de belangrijkste taken werden neergeschreven en een duidelijk roulement werd opgesteld. Hierdoor ging het team van chaos naar meer rust.
-
De zaakvoerder van deze praktijk wilde werken aan de efficiëntie van de praktijk. Om te achterhalen wat goed functioneerde en waar kansen lagen, hebben we met het team een praktijkbarometer afgenomen. Op basis van de resultaten van deze oefening heeft het team tijdens een workshop bepaald welke acties nodig waren om het team sterker te maken.
Hieruit bleek de behoefte aan meer structuur en duidelijke afspraken. In een volgende workshop hebben we een teamcharter opgesteld, waarin het team bepaalde welke afspraken nodig waren om hun visie te bekomen. Op deze manier zijn er gedragen afspraken en beslissingen gemaakt die de samenwerking verder heeft versterkt.
-
Het proces van het intern dentaal labo veroorzaakte veel stress en frustraties bij zowel het team, de eigenaar als de patiënten. Het gebrek aan overzicht, duidelijke prioriteiten en heldere afspraken zorgde voor vertragingen en hogere werkdruk. Door het proces te visualiseren, verantwoordelijkheden toe te wijzen, duidelijke afspraken te maken en een tool te implementeren voor overzicht, steeg het aantal op-tijd-voltooide-werken van 70% naar 97%, daalden spoedopdrachten tot 0%, en nam de stress en werkdruk aanzienlijk af. Hierdoor verbeterde zowel de dienstverlening als de werksfeer.
-
In dit project had de zaakvoerder een helder doel, maar nog geen idee hoe ze dat kon bereiken. Tijdens een workshop hebben we dit verder uitgewerkt, waardoor er een concreet plan van aanpak ontstond. Vervolgens waren er meerdere follow-up momenten om de voortgang, eventuele bijsturingen en obstakels te bespreken en aan te pakken.